Денталната медицина в България прогресира стремглаво напред, но дали има достатъчно добри кадри и какво място заема

...
Денталната медицина в България прогресира стремглаво напред, но дали има достатъчно добри кадри и какво място заема
Коментари Харесай

Пътят към денталната медицина в България

Денталната медицина в България прогресира стремително напред, но дали има достатъчно положителни кадри и какво място заема България в света на стоматологията? Какво е бъдещето на всеки желаещ да се занимава с тази специалност и какви персонални качества би трябвало да има оня, който е решил да посвети живота си на това да подарява усмивки? Разговаряме с един от основоположниците на имплантологията в България доктор Бранимир Кирилов, специалист с дълготраен опит и собственик на една от водещите дентални клиники в България към този момент повече от 17 години  - Medical Dent.



Започването на личен бизнес е комплицирано, какви компликации срещнахте, когато решихте да започнете начинанието с Medical Dent? 

Трудностите, които срещнах в основаването на Medical Dent са тези, които всеки човек среща при основаването на един нов бизнес като се почне от дребното финанси, неналичието на опит като управител и бизнесмен, недостатъчния брой клиенти и непознаването на пазара. Това, което ми оказа помощ да се оправя с тези компликации, е че нито за миг не съм гледал на тях като на нещо непреодолимо. Винаги съм бил с нагласата, че посредством добър разбор и обсъждане на вероятните решения, може да се сътвори тактика за всяко едно затруднение по пътя. Това ми е пособие да натрупвам опит и да се развъртвам без да позволявам да стигам до обстановки на неразрешими проблеми. Винаги съм вярвал, че може да се откри вярното решение и че нещата ще се получат. Именно това мее държало на повърхността, помагайки ми да диря метод, по-който да се оправя, вместо да се конкретизирам върху повода заради, която нещата няма да се получат. Това е и посланието ми към всички хора, които в този момент навлизат в бизнеса, започвайки собствен план.

Какви жертви се изискват в стартирането на личен бизнес?

Не бих споделил жертви, по-скоро се изисква непримиримост, поредност, дисциплинираност, мощна воля и устойчивост. Развивайки тези качества, превъзмогването на компликациите в бизнеса и оправянето с натоварването и равнището на напрежението, става по-лесно. 

Безспорно едно от нещата, които се трансформират при започването на бизнес,е равнището на стрес. Важно е да се научим да преработваме стреса по-ефективно и той да не въздейства на решенията ни дали да предприемем дадена стъпка или не. Сложността в правенето на бизнес идва от това, че не сме развили познанията и качествата, нужни да се оправим с натоварването.

Като потвърдил се експерт във вашата сфера, какви препоръки бихте дали на хората, които са решили да започват бизнес в стоматологията?

Както всеки един бизнес, по този начин и стоматологията предстои на избрани правила. Има нещо, което обаче всеки стартиращ бизнес в сферата на стоматологията би трябвало да знае, ако не желае да претърпи крах: важно е да бъдеш освен добър ортодонт, само че и да притежаваш мениджърски качества и бизнес умения, които да развиваш.

Според личните ви наблюдения, какви препятсвия ще срещнат младежите, които са решили да следват вашите стъпки и да се развиват в стоматологията?

Препятствията са нещо, което ние сами си поставяме. Няма непреодолими компликации по пътя, ако човек следва фантазиите си, пореден е, твърдоглав и работлив. Вярвам, че когато човек е порядъчен и има задоволително воля и предпочитание да се развива и учи, няма по какъв начин да не реализира триумф.

Поемането на опасности във вашата специалност желателно ли е?

Започвайки да лекуваш някого, всъщност поемаш риск. Няма безрисково лекуване. Въпросът е, че има лечебни способи, за които има насъбран теоретичен опит и резултатите от приложения метод сапредвидими. Тогава чисто статистически рискът е редуциран до най-малко. Рискове под формата на опити не би трябвало да се вършат в медицината. Добре е един експерт да познава разнообразни лечебни способи и да има клиничен опит, тъй като това разрешава той да импровизира, и когато има обстановка, в която до в този момент не е изпадал, той доста по-лесно би могъл да вземе вярното решение.



Изисква ли се да бъдеш перфекционист в стоматологията?

Ако разбираме под перфекционист, човек, който не позволява взаимни отстъпки в работата си и обръща внимание на всеки подробност, стараейки се да даде най-хубавото от себе си, то тогава, да, перфекционизмът е значимо качество за денталния експерт. Не рядко лечебната тактика е сполучлива, само когато са планувани и най-малките елементи, които могат да се случат в хода на едно лекуване.

 Какво е равнището на имплантологията и естетичната стоматология в България, двете най-бързо разрастващи се области в денталната медицина?

Тук категорично мога да отговоря, че равнището на естетичната стоматология и имплантология в България е доста високо и двете области се развиват,следвайки международните трендове в региона. Определено,квалификацията на денталните специалисти тук е много висока и те имат нужните познания и умения, с цел да предложат качествено лекуване на интернационално равнище. 

 Какво въздействие се надявате да окажете в региона на стоматологията в България?

Вярвам, че за всеки посветил живота си на дадена специалност, идва моментът, в който на избрана възраст той трябва да съобщи знанието и опита си на по-младите. Макар да не съм спирал да го върша, през идващите години планирам моето влияние над младежите,решили да се занимават с тази професия, да бъде в тази посока. Чрез тази последователност се надявам да съумея да предам натрупания житейски и професионален опит на повече сътрудници.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР